Wednesday 18 December 2019

Sielun lääkitseminen - Ibn Al Qayyim / Merkinnät Osa 4

Saituus

Säästäminen ei ole saituutta.

Rahaa voi säästää esim. tarpeitaan varten, tulevaisuuden koettelemuksia silmällänpitäen, tai vaikka lapsille ja sukulaisille.

Säästäminen on ekonomista, eikä moitittavaa. Säästäminen saa jotkut tuntemaan olonsa vahvemmaksi.

Sana 'saita' kuvaa ihmistä joka ei anna omaisuudestaan pakollisia osuuksia.

Ibn Omar sanoi: 'se joka antaa sadaqaa ei ole saita.'

Jos henkilöllä on mistä antaa, eikä antaminen vaikuttaisi häneen yhtään tai lähes yhtään, eikä hän siitä huolimatta anna, on hän saita.

Profeetta saws sanoi: "mikä on parantumattomampaa kuin saituus!"

Viisaat tapasivat sanoa: "Antelias mies on vapaa koska hän omistaa rahansa. Saita mies on köyhä sillä hänen rahansa omistaa hänet."

Profeetta saws sanoi: "Ole varovainen kitsastelun kanssa, sillä se on tuhonnut nyt jo edesmenneitä ihmisiä. Se käski heitä rikkomaan sukulaissuhteita, ja näin he tekivät. Se käski heitä olemaan saitoja ja näin tapahtui. Se käski heitä valehtelemaan ja näin tapahtui."

Profeeetta saws sanoi: "kaksi piirrettä joita eivät kuulu uskovalle: pihiys ja huono moraali."

"Saituus on pidättää rahaa. Pihiys on pidättää rahaa ja ystävällisyyttä."

Bishar al Hafi: "Saitojen ihmisten tapaaminen on tuskaa uskovaisen sydämelle."

Miten lääkitä? Ymmärrä että köyhät ovat myös veljiäsi, ja että he tarvitsevat sinua. Ole kiitollinen Jumalalle olemalla lohtuna veljillesi.

Käytä omaisuuttasi hyvään ennenkuin se otetaan sinulta pois.


Haaskaaminen

Jumala sanoo Koraanissa 17:26: "Tee sukulaisillesi oikeutta, samoin tarvitseville ja vaeltajille, mutta älä antaudu tuhlailuun."

Miten lääkitä? Pohdi tekojesi seurauksia. Ole valmiina sillä ehkä tulet tarvitsemaan tulevaisuudessa. Tilanteet muuttuvat.

Menojen tulisi olla pienemmät kuin tulot (tulojen olla suuremmat kuin tarpeet) niin että tuloista olisi mahdollista kautta osa sivuun talteen.

Ehkä tulee tilanne jolloin et pysty menemää töihin. Halu mennä naimisiin. Uuden lapsen syntymä. Lapselle rahan antaminen. Tämä kaikki tarvii rahaa ja tällaisia tilanteita varten olisi hyvä olla rahaa säästössä. 

= Elämän ennakoiminen.

No comments:

Post a Comment