Saturday 7 December 2019

Mikä monoteismi? Islamin tärkein opetus.

Islam on monoteistinen uskonto. Uskomme että jumalia on yksi. Jumalan ykseyden, tawheedin, vastakohta on shirk. Shirk tarkoittaa Jumalan ominaisuuksien ja oikeuksien antamista jollekin muulle kuin Jumalalle, joko Jumalan sijaan tai Jumalan ohella.

Perinteisesti monoteismi, tawheed, jaetaan islamissa kolmeen kategoriaan ymmärtämäksemme sen kokonaisvaltaisen merkityksen.

1. Tawheed Al Rububiyyah, ykseys Herruudessa
Mitä tarkoittaa? Jumala yksin luo, antaa, ottaa, ylläpitää, hallitsee, vastaa rukouksiin jne.
Mikä on tämän vastakohta? Uskoa että joku muu Jumalan sijaan tai ohella luo, antaa, ottaa, ylläpitää, hallitsee, vastaa rukouksiin jne.

2. Tawheed Al Asmaa wa Al sifaat, ykseys nimissä ja ominaisuuksissa.
Mitä tarkoittaa? Sanomme Jumalasta vain sellaista mitä Hän on itsestään sanonut (Koraanissa) tai jonka Hän on itsestään ilmoittanut profeetta Muhammadille (autenttiset hadithit.) Emme keksi Hänelle uusia ominaisuuksia tai nimiä, emmekä kiellä tai muuta olemassaolevia. Emme myöskään vertaa Jumalan ominaisuuksia luomakunnan ominaisuuksiin. Tiedämme esimerkiksi että Jumala on Armelias: ihminenkin voi olla armelias, mutta ihmisen kapasiteetissa oleva armo ei ole mitään verrattuna Luojan armoon.
Mikä on tämän vastakohta? Keksiä, kieltää ja muuttaa Jumalan nimiä ja ominaisuuksia. Tai verrata Jumalaa luotuun.

3. Tawheed Al 'Uluhiyyah, ykseys palvonnassa.
Mitä tarkoittaa? Uskova omistaa ja kohdistaa tekonsa ja palvontansa yksin Jumalalle. Rukous, paasto, hyväntekeväisyys, pelko, vannominen, toivo, avun ja turvan hakeminen jne. Kaikki tekomme teemme niinkuin Luojamme on meitä neuvonut tekemään, ja haemme tällä Hänen tyytyväisyyttään.
Mikä on tämän vastakohta? Omistaa tai kohdistaa palvonnan tekoja jollekin muulle kuin Jumalalle, tai jollekin Jumalan ohessa.

Tämä on islamin tärkein ja ratkaisevin opetus.

No comments:

Post a Comment