Friday 27 December 2019

Salafismi keskitien islamia

Islamin uskon tiedon lähteitä on kolme:

1. Koraani

2. Sunna, eli profeetta Muhammadin, olkoon rauha hänen yllään, teot ja sanat

3. Oikeamielisten edeltäjien ymmärrys näistä.

Profeetta Muhammad, olkoon rauha hänen yllään, sanoi:

"Olen jättänyt teille kaksi asiaa jotka eivät tule viemään teitä hukkaan niin kauan kuin pidätte niistä kiinni:

"Allahin kirja (Koraani) ja Hänen pfofeettansa Sunna  (profeetta Muhammadin teot ja sanat.)"

Tämä selittää lyhyesti, monien muiden todisteiden lisäksi, ensimmäistä ja toista kohtaa.
Kolmannesta kohdasta haluaisin puhua enemmän:

Profeetta Muhammad, olkoon rauha hänen yllään, sanoi:

" Minun Ummani (kansakuntani) tulee jakautumaan 73 sektiin. Kaikki niistä tulevat olemaan Tulessa paitsi yksi, (joka on Paratiisissa), Jamaa'a." Kun häneltä kysyttiin keitä ja ovat, hän vastasi: "Se jolla minä ja seuraajani olemme."

Profeetta, olkoon rauha ja siunaukset hänen yllään sanoi myös: "Parhaita ihmisiä ovat sukupolveni (ihmiset). Sitten he jotka tulivat heidän jälkeensä, sitten he jotka tulivat heidän jälkeensä."

Näistä kolmesta sukupolvesta, oikeamielisistä edeltäjistä, muslimit käyttävät nimitystä salaf us saalih. Lyhennettynä monen suussa "salafit."

On olennainen osa islamia ottaa lähteeksemme Koraani ja Sunna JA kolmen ensimmäisen sukupolven ymmärrys näistä. Jotkut eivät kiinnitä huomiota tähän kolmanteen kohtaan, ja se on väärin.

Miksi siis ei kutsua itseään vain muslimiksi?

Tehdäkseemme pesäeron vallitsevien sektien välille.

Islam jakautuu useampaan sektiin kuin kristityt ja juutalaiset, niinkuin voimme haditheista lukea. Tehdäkseen selvän pesäeron muunmuassa shiialaisiin, moni käyttää kysyessä termiä sunnalaisuus. Sunnalaisuus on ollut laajalti käytössä, ja sillä viitataan siihen oikeaan islamiin joka perustuu Koraaniin, Sunnaan ja kolmen ensimmäisen sukupolven ymmärrykseen näistä.

No miksi käyttää sanaa salafi? Koska elämme aikoja jolloin moni itseään muslimiksi tai sunnalaiseksi kutsuva henkilö tai ryhmä menee islamin fundamentaalisissa opetuksissa metsään.

Kuten he jotka kieltävät ja muuntelevat Jumalan nimiä, he jotka kieltävät Sunnan, he jotka tekevät shirk, terroristit, he jotka kieltävät ennaltamäärätyn kohtalon, Qadrin, jne.

Tehdäksemme eron kaikkiin näihin ja muihin uudistusten sekteihin, käytämme sanaa salafi. Joka siis määrittää sitä millainen muslimi henkilö on, ja mitä islamia hän seuraa. Islam ja Totuus on yksi, mutta sen sektit ovat monet. Ja kuten haditheista voimme lukea,  Kaikki sektit ovat Tulessa paitsi yksi. Ja se on se johon salafismi viittaa. Se viittaa siihen että perustamme ja lähteemme ovat

Koraani
Sunna
Ja kolmen ensimmäisen sukupolven ymmärrys näistä. = Salaf us saaleh.

Kaikesta huolimatta jotkut sektit ovat omineet termin "salafi" ja se johdattaa tietämätöntä harhaan. Kaikki itseään salafiksi kutsuvat (kröhömisiskröhöm) eivät todellisuudessa ole salafeja.

Täten meidän tulisi peilata ihmisen tai oppineen sanoja ja tekoja aina, taas kerran, näihin kolmeen asiaan: Koraaniin, Sunnaan ja kolmen ensimmäisen sukupolven ymmärrykseen näistä.

Islam ei ole sitä mitä muslimit tekevät vaan sitä mitä muslimien pitäisi tehdä.

No comments:

Post a Comment