Saturday 7 December 2019

Nöyryys Jumalan edessä

Ibn Taymeeyah, olkoon Jumala hänelle armollinen sanoi:
"Uskovainen tyytyy totuuteen, oli se sitten häntä vastaan tai hänen puolellaan."

Nöyryys. Ylpeyden vastakohta. Helpommin sanottu kuin tehty. Nöyryyttä kysytään virheen tullen.

Ihminen tekee virheitä. Ihminen tekee virheitä esimerkiksi rikkoessaan läheistensä oikeuksia. Olemalla epäkunnioittava kanssaihmistä kohtaan. Loukkaamalla jonkun kunniaa puhumalla hänestä pahaa. Kenties viittaamalla kintaalla toisen avunpyynnölle, oli kyseessä sitten materiaalinen tarve tai tarve kuulevalle korvalle ja ystävälliselle sanalle.

Joskus teemme virheitä myös itseämme kohtaan. Annatko kehollesi lepoa? Pidätkö huolta itsestäsi? Myös itseään pitää osata kohdella hyvin.

Eniten nöyryyttä koetellaan ehkä kuitenkin silloin kun puhutaan Luojan oikeuksia.

Mitä, onko Jumalalla oikeuksia? Onko meillä velvollisuuksia Jumalaa kohtaan? Tietenkin! *hymiö*

Nöyryyttä kysytään silloin kun on jättänyt nämä velvollisuutensa tekemättä. Muslimin kohdalla esimerkiksi rukousten skippaaminen tai kiellettyjen asioiden tekeminen.

Ei-muslimin kohdalla nöyryyttä voi kysyä se, että ylipäätään tiedostaa Jumalan. Tämä on se tyhjiö joka jokaisesta ihmisestä löytyy, ja joka ei tule täyttymään muulla kuin Jumalan tiedostamisella. Kysyy nöyryyttä antaa elämänsä Suunnittelijansa huomaan. Kysyy nöyryyttä tiedostaa miten kaukana Jumalasta on ollut. Kysyy nöyryyttä ymmärtää että tämä elämä ei olekaan se lopullinen elämä. Kysyy nöyryyttä ymmärtää että joku muu (Jumala) on antanut ohjeet hyvään elämään ja että minun tulisi tehdä parhaani niitä seuratakseni.

Mutta mikä ilo tuleekaan siitä että lähimmäiselle antaa tämän oikeudet?  Entä se hyvä mieli mikä tulee kun keho on saanut tarvitsemansa levon ja ravinnon? Ja ajattele sitä oloa mikä tulee kun nöyrryt Jumalan edessä ja annat elämäsi ja tekosi Hänelle. Sitä oloa ei voi verrata mihinkään.

Nöyryys johtaa itsetutkiskeluun, joka johtaa muutokseen. Muutos oikeaan antaa elämälle merkityksen ja tarkoituksen.

Muslimi tietää että niinkuin Jumala Koraanissa sanoo:
"En ole luonut henkiolentoja ja ihmisiä muuten kuin siksi että he palvoisivat Minua." 51:56

Palvoa tässä siis seurata islamin oppeja, ja omistaa ja tehdä tekonsa yksin Jumalalle.

Kun ihminen tekee sitä mitä varten hänet on luotu, tuo se olosuhteista riippumatta hänelle onnistumisen tässä elämässä ja seuraavassa.

Jumala, anna meille nöyryyttä seurata opetuksiasi halujemme sijaan. 

No comments:

Post a Comment