Sunday 22 December 2019

Miksi ottaa Koraani elämänohjeeksi?

Uskon että moni kysyy: "Miksi ihmeessä perustaa elämänsä, tekonsa ja toimintatapansa, yli tuhat vuotta vanhan kirjan opetuksiin?" 

Tämä on hyvä kysymys. Ja tämä oli minullakin edessäni, kun Totuutta aikanani etsin.

Niin sanottuja pyhiä kirjoja on useita. Tunnetuimpina niistä suomalaiselle tapakristitylle ovat varmasti Vanha Testamentti ja Uusi Testamentti. Tiesin myös että juutalaisilla on Toora, joka ainakin joltain osilta on sama kuin Vanha Testamentti. Mutta mikä on se Koraani? Kirja jonka tänäpäivänä moni luultavasti tietää nimeltä, mutta jota harva on lukenut.

Koraani on kirja joka annettiin ilmestyksenä profeetta Muhammadille, olkoon rauha hänen yllään. Jumala lähetti Koraanin maan päälle jae jakeelta enkeli Gaabrielin välityksellä. 

Tämä kuulosti mielestäni alussa monimutkaiselta: Ilmestys, enkeli, profeetta, Jumalalta... paljon vieraita sanoja ja asioita joita mieli ei ollut ennen pohtinut. Mutta kun luin asiasta lisää, palaset alkoivat loksahtaa kohdilleen. Ja niinkuin aina palapeliä tehtäessä, kun palaset on asetettu paikoilleen, yksittäisten hajanaisten palasten sijaan eteen muodostuukin yksi selkeä kuva.

Koraani on jatkumoa aikaisemmille ilmestyksille tai pyhille kirjoille.

Sama lähde - Jumala. 
Sama viesti - Jumalan ykseys ja kehoitus palvoa yksin Häntä. 

Tämä jatkumo oli mielestäni avaava asia ymmärtää. Kristityillä ei ole ongelmaa siinä että ensin Jumala lähetti sanoman Moosekselle  (Toora, kristittyjen ymmärryksen mukaan käytännössä Vanha Testamentti) ja myöhemmin uuden sanoman Jeesukselle (Evankeliumi, kristittyjen ymmärryksen mukaan käytännössä Uusi Testamentti.) 

Pointti on ajatus siitä että Jumala ei ole aikojen alusta lähettänyt vain yhtä viestiä yhdelle ihmiselle ja sillä selvä. 

Mutta kun puhutaan jatkumon uudesta jatkumosta, Koraanista, ollaankin yhtäkkiä vierailla vesillä. Miksi? 

Koraani on viesti samalta Jumalalta. Aabrahamin, Mooseksen ja Jeesuksen Jumalalta. 

Koraani on säilynyt muuttumattomana ensimmäisestä päivästä lähtien. Koraanista ei kielen kehittyessä tai minkään muun syyn varjolla tehdä uusia versioita parannusehdotuksin (vrt. Raamattu.) Vaikka kaikki kirjoitetussa muodossa olevat Koraanit tuhoutuisivat, löytyisi ympäri maailmaa kenties satoja tuhansia jotka osaavat Koraanin kannesta kanteen ulkoa. Ja mikäli joku lausunnassa tekisi virheen, olisi kenties satoja tuhansia jotka häntä pystyisivät korjaamaan. Jumala on luvannut suojella Koraania, sillä sen jälkeen ei ole tuleva uusia ilmestyksiä.

Koraanista et tule löytämään virhettä. Ei asiavirhettä eikä kieliopillista. Koraanin tulon aikaan arabit olivat hyvin tunnettuja lausuntalahjoistaan, mutta kukaan ei kyennyt tuottamaan mitään Koraanin kaltaista.

Koraani ennusti tulevia tapahtumia yksityiskohtaisesti, sellaisiakin jotka tapahtuivat vasta pitkän ajan jälkeen. 

Koraani ennustaa asioita joita vasta nykytiede kehittyneellä tekniikallaan on ihan viime vuosina pystynyt toteamaan. Koraani mainitsee asioita joita on ollut sula mahdottomuus tietää yli 1400 vuotta sitten. Tästä ovat jopa monet tiedemiehet samaa mieltä.

Koraanin ihmeistä voisi kirjoittaa kirjan jos toisenkin, ja niin on tehtykin. Ihmeitä on niin paljon.. kutsun niitä ihmeiksi, sillä niille ei ole muita selitystä kuin se että Koraania ei ole ihminen kirjoittanut. 

Koraani on ilmestys sinun ja minun Luojalta. Ja luotan että Luojani tietää mikä on minulle hyväksi tässä elämässä ja seuraavassa. Siksi siis perustan elämäni, tekoni ja toimintatapani Koraanin. Ja teen sen ilomielin. 

No comments:

Post a Comment