Saturday 11 January 2020

Tärkein asia jonka ei-muslimin ja muslimin tulisi tietää islamista

Sosiaalisessa mediassa kiertävät monet hadithit liittyen hyviin käytöstapoihin, hyvään elämään jne. Ne ovat helppoja ja miellyttäviä lukea. Mutta mitä tulee uskonoppiin, monet ohittavat siihen liittyvät postaukset, ja harvat hakevat siitä erikseen tietoa. "Minähän olen jo muslimi, kyllä minä tiedän mihin minä uskon."

"On vain yksi Jumala. Emme kutsu Häntä nimillä joita Hän ei itse ole itsestään ilmoittanut. Emme usko amuletteihin emmekä taikoihin. Profeetat olivat ihmisiä eivätkä millään tavalla jumalallisia. Emme osoita mitään palvontatekoja muulle kuin Jumalalle."

Haluaisin kuitenkin lämpimästi muistuttaa, että uskonoppi, 'aqeeda, on islamin juuri. Se on se jolle koko islam rakentuu ja joka on koko islamin sanoman ydin. Vuosikausia tiiviisti opiskelleet islamin oppineetkin lukevat uskonopin opuksia yhä, ja kannustavat jokaisen tiedonetsijän aloittamaan Koraanin lisäksi aina uskonoppia koskevista kirjoista. Myös ei-muslimille kerrotaan aina ensimmäiseksi uskonopista. Profeetta Muhammad, olkoon rauha hänen yllään, vietti ensimmäiset 23 vuotta ohjaten ihmisiä korrektiin uskonoppiin. Eikä turhaan. 

Uskonoppi on se mihin kaikki aina lopulta palaa. Sen tietäminen on kallisarvoista ja ensisijaisen tärkeää. Uskonoppi ei ole vain sitä että Jumala on yksi, palvo Häntä. Yksityiskohtia on paljon ja niiden tietämiseen jos johonkin, ihmisen kannattaisi käyttää aikaansa. Sellaisellekin joka on aina ollut muslimi, tai ehkä juuri nimenomaan sellaiselle, asian opetteleminen on kannatettavaa. Uskonoppia ei tulisi sivuuttaa ja vähätellä, ajatella sen olevan helppoja alkeita. 

Ei-muslimitkin lähtevät usein väärästä päästä liikkeelle kun miettivät mitä islam on. Monelle tulee mieleen ehkä Ramadan kuukausi, kumartaminen rukouksessa, huivi jne. Mutta mitä tahansa uskontoa tutkiessa ensimmäisen kysymyksen tulisi olla "mihin he uskovat?" Ja kuinka moni tietää mihin uskontomme todella perustuu? Näiden kysymysten kysymättä jättäminen johtaa siihen että tänäkin päivänä luullaan esimerkiksi että mm. kanssaihmisiään elävältä polttavat islamin lippua pitelevät ovat jotenkin automaattisesti islamin edustajia. Suurin osa muslimeista tietää että kaikki ei ole sitä miltä näyttää tai mitä annetaan ymmärtää, mutta myös ei-muslimin olisi hyvä toisinaan kysyä mitä on autenttinen islam, ja sitä vasten peilata islamin nimissä tapahtuvaa toimintaa. Jotkut muslimitkin menevät harhaan ja ajautuvat niin sanotusti vääriin porukkoihin, koska heidän tietämyksensä oman uskontonsa perusteista ei ole vankalla pohjalla.

Ihminen on luonnostaan virheitä tekevä ja syntinen, ja niinkuin haditheista tiedämme parhaita syntisistä ovat ne jotka katuvat. Synnit voi saada pyyhittyä pois ja saada sydämensä valkeaksi kuin lumi, mutta uskonopin virheellisyydelle ja sille elämänsä perustamiselle ei tänä tiedon aikana ole verukkeita. Kyseessä on niin iso asia että puutteellinen, ei täydellistetty uskonoppi voi tehdä teot ja sanat tyhjäksi niin ettei niillä ole virkaa. Sillä usko tulee ennen tekoja, ja usko=uskonoppi ja uskonoppi=islam. 

Neuvon itseäni ja muita rakentamaan vahvan pohjan uskolleen opettelemalla uskontomme keskeisimmän ja tärkeimmän opin, 'aqeedan, uskonopin. Vahvista sydäntäsi ja uskoasi, ja tiedä että kaikki muu tulee näiden ensisijaisten asioiden jälkeen. 

No comments:

Post a Comment